Tid til nye bildæk?

Det rigtige dækvalg giver større komfort, mindre støj og mindre brændstofforbrug for hver kørt kilometer og har samtidig meget stor indflydelse på bilens sikkerhed.
Find de rigtige bildæk hos mfabiler.dk
Dine dæk er den eneste kontakt mellem vejbanen og din bil. Derfor er det vigtigt, at du vælger det rigtige fodtøj til bilen. Første trin ved dit køb af bildæk er at finde de rigtige dæk.

Hvilket dækmærke?

Bildæk findes i mange afskygninger og mærker. Første trin ved dit køb af bildæk er netop at finde de rigtige dæk til netop din bil - det hjælper vi dig gerne med.

På alle vores værksteder kan vi montere alle dækmærker, men spørger du os, hvilket mærke vi generelt anbefaler, så er det dæk fra Bridgestone. Bridgestone er en af verdens største producenter af dæk og alle Bridgestone dæk er en perfekt kombination af fremragende kvalitet og stor værdi for pengene.

Bridgestone giver dig stor sikkerhed under kørsel, noget der helt sikkert er befordrende for at få den maksimale køreglæde ud af turen på vejene. Bridgestone dæk er udviklet til at sikre en perfekt harmoni mellem stabilitet og komfort. Da der er flere spændende muligheder at vælge mellem, rådgiver vore erfarne og dygtige medarbejdere dig gerne, så du får de dæk, som giver dig den bedst mulige køreglæde.

Rigtig dækstørrelse

Det er vigtigt, at bilen har monteret den rigtige størrelse dæk. Forkert dækstørrelse kan resultere i forkert slidtage af bilen ophæng og bøsninger. Derudover vil en forkert dækstørrelse vise forkert hastighed på bilens speedometer.

Vælg dæk efter årstiden

Egenskaberne for henholdsvis sommerdæk og vinterdæk er meget forskellige, idet de er specialudviklet til at håndtere to forskellige vejr- og vejforhold. Gummiblanding og dækmønstre er nøje tilpasset årstiden, og det er ikke muligt at lave et dæk, som fungerer lige godt og lige sikkert året rundt.

Det korrekte dæk giver en større sikkerhed og en meget kortere bremselængde. Derfor er vores anbefaling altid, at du både har et sæt sommerdæk og et sæt vinterhjul til din bil. Hvis du ikke har plads til opbevaring af dine dæk derhjemme – så prøv vores dækhotel.

Når temperaturen kommer under 7°C  vil det være optimalt at skifte til vinterdæk, og når temperaturen først på foråret igen kommer over 7°C, er tiden inde til at skifte til sommerdæk. Mange tror fejlagtigt, at vinterdæk kun er nødvendige, hvis der er sne eller slud.

Aldrig under 1,6 mm mønsterdybde

Dækmønstret på bilen er af stor betydning for bilens opførsel på vejen og særligt på en våd vejbane spiller dækmønstret en stor rolle.

Loven foreskriver en mønsterdybde på minimum 1,6 mm. Afhængig af dæktype og dækfabrikat har et nyt dæk en mønsterdybde på 7 eller 8 mm. Alle nye dæk har en lille markering på siden "TWI" (TreadWearIndicator), som angiver, at en særlig slidmarkering (tværrib) er indlagt i mønstret ud for dette mærke. Når dækket er nedslidt til 1,6 mm, ses tværribben, og dækket skal kasseres.

FDM anbefaler dog at et dæk skiftes, når dækmønstret er slidt ned til 3 mm. Herefter er dækkets egenskaber på våd vej stærkt begrænset, og sikkerheden dermed reduceret.

Er dine dæk gamle eller skadet?

Dæk har ikke en forudsigelig holdbarhed. Meget gamle dæk og dæk med skader kan få dårligere vejgreb og dermed nedsat sikkerhed. Det er derfor vigtigt, at se dem efter regelmæssigt, for at opdage tegn på ældning eller skader. Påkørsel af kantsten og lignende kan få store konsekvenser, da en evt. kantstensskade kan resultere i at dækket kan sprænge. Sprænger dækket på motorvejen ved høj fart, kan det have konsekvenser for føreren og passagererne i bilen, men også for andre medtrafikanter.

De fleste dæk når at blive udskiftet, inden de er 10 år gamle. Det anbefales, at alle dæk, som stadig er i brug mere end 10 år efter produktionsdatoen, udskiftes med nye dæk - også selv om de endnu ikke er slidt ned til lovens grænse.

Du kan aflæse dækkets alder ud fra DOT mærkningen på dækket. (DOT-mærket er en amerikansk kvalitetsstandard). Efter DOT-mærket skal der være en datomærkning, som enten kan være et serienummer eller produktionsuge/år.

Det er ikke altid kun alderen man skal holde øje med, da nogen gummiblandinger kan være så dårlige, at man allerede efter bare 2 år kan se, at gummien bliver nedbrudt. Dette ser man ved at gummien begynder at revne og krakelere. Her anbefales det også at man skifter dækkene, da der ikke skal mange kantsten til, før dækket sprænges.  

Afbalancering

Afbalanceringen af hjulene bør kontrolleres ved de første tegn på vibrationer. Samtidig bør dine hjul altid afbalanceres, når der er blevet monteret nye dæk samt efter lapning af dækkene.

Vi ser frem til at hjælpe dig med dine dæk